dinsdag 24 april 2012

Dag 011 - Osaka

Vandaag zijn we met de Osaka Unlimited Pass op pad gegaan. Je krijgt op veel attracties korting of kunt gratis naar binnen en je mag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Een tijdje geen geklooi met losse metrokaartjes is een verademing. We zijn eerst naar Osaka Castle gegaan.

Bij de ingang stond een oudere vrouw in een soort VVV-outfit en die bood aan een gratis rondleiding te geven. Daar hebben we dus maar gebruik van gemaakt. Best geinig, ze had een heel boekwerk met uitgeprinte informatie bij zich en vertelde over de geschiedenis van het kasteel. De blokken steen voor de muur werden in 1624 per boot hierheen gehaald. De grootste stukken kwamen van een eilandje dat 100 kilometer verderop lag. De grootste steen van het kasteel is zo'n 60 m3 groot en weegt ongeveer 108 ton:

Een week geleden scheen het hier stervensdruk te zijn geweest vanwege de kersenbloesems. Nu was het vrijwel uitgestorven:

Het kasteel is sinds 1583 een aantal keer afgebrand en vernietigd. De huidige versie is vanaf 1928 gerestaureerd. Bovenop het dak staat een Shachihoko; een gouden beeld met het lichaam van een karper en het hoofd van een tijger. Volgens de mythologie kon dit beest regen maken en daarom werd het bovenop gebouwen geplaatst om ze te beschermen tegen brand.

Toen we het kasteel uitliepen kwamen we een lading mannetjes met camera's tegen. Schijnbaar de lokale vogelclub ofzo. Gasten gingen helemaal los.

Iets verderop zat een kerel twee waterratten te voeren! Heel bizar.
 

's middags hebben we de metro naar Osaka Station gepakt. Eerst bij Yodobashi wat gegeten, okonomiyaki, altijd goed!

... en uiteraard even binnen gekeken. Dit is een van de grootste electronicazaken in Japan. Japan hangt trouwens echt van Hello Kitty zooi aan elkaar:

Het Umeda Sky Building is een paar minuten lopen vanaf het station. De twee torens zijn 173 meter hoog (40 verdiepingen). Oorspronkelijk zouden er vier gebouwen komen die samen het "City of Air" project zouden vormen, maar uiteindelijk is het bij twee gebleven.

Je gaat met een lift naar boven en dan ga je een stukje met een roltrap. De roltrap heeft een glazen behuizing en "zweeft" tussen de twee gebouwen in:

Best cool om te zien. Alleen wat minder als je je terwijl je op die roltrap staat gaat afvragen wat er zou gebeuren als er NU een aardbeving zou zijn...

Het uitzicht vanaf boven is wel geinig:

Beneden in de kelder van het gebouw hebben ze een paar oude straatjes nagebouwd. Er zitten allemaal kleine restaurantjes. Net alsof je in Kyoto loopt:

Vanaf het Sky Building zijn we met de metro naar Esaka Station gegaan. Hier zit stoffenwinkel Otsukaya; 5 verdiepingen volgeladen met stof- en naaispul.

Ondertussen was het al tegen half vijf, dus toen zijn we nog even naar Shinsekai gegaan. Shinsekai betekent "Nieuwe Wereld". Het is een wijkje dat in 1917 is gebouwd met New York als model voor de zuidkant en Parijs als model voor de noordkant. In het midden van de wijk staat de Tsutenkaku Tower.

Met de Osaka Card kan je gratis de toren op dus dat hebben we gedaan. De toren is 103 meter hoog, maar er is niet zo heel veel bijzonders te zien daarboven.

Vlak voor de toren zit Fugu Restaurant Zuboraya. Buiten in de vitrine staan allerlei gerechten tentoongesteld. Een complete maaltijd kost zo rond de 100 euro, maar gelukkig hebben ze ook een bordje met sashimi, voor een euro of 14, dus wij vol goede moed naar binnen...

... alleen spreken ze daar geen Engels, dus dat was weer wat lastig. Uiteindelijk is het met een foto van de vitrine buiten gelukt om een bordje van het spul te bestellen. Je krijgt een stuk of 10 kleine plakjes. Fugu bevat Tetrodotoxin waar je, als de vis niet goed is bereid, verlamd van kunt raken. Het gif tast je brein niet aan dus je blijft volledig bij bewustijn terwijl je verlamd raakt en uiteindelijk stopt je ademhaling. Gelukkig vallen de meeste doden onder amateurvissers die hun eigen maal klaar maken en er zijn jaarlijks maar een stuk of 30 incidenten, dus...

's avonds leefden we allebei nog steeds dus zijn we de was maar gaan doen bij een wasserette om de hoek:

In de wasserette hing een nogal blije poster van The Sound of Music. Ik ben benieuwd hoe dat gaat klinken in het Japans:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten